Continental slavi 5 godina poslovanja u Srbiji

Početkom sledeće godine Novi Sad će dobiti jednu od najvećih Kontinentalovih fabrika u svetu, a veoma brzo ta će kompanija postati i naš najveći izvoznik, najavljeno je na obeležavanju pet godina poslovanja kompanije „Continental Automotive Serbia“.

U svom Istraživačko-razvojnom centru i prvoj fabrici u Srbiji otvorenoj pre godinu dana, nemački Kontinental je zaposlio 1.000 ljudi, uglavnom visoko kvalifikovanih softver, sistem test, mašinskih, elektro i industrijskih inženjera. Sa izgradnjom nove fabrike kompanija planira da taj broj utrostruči, navodi se u saoštenju Kontinantala.

– Razvoj Kontinentala u Srbiji za ovih prvih pet godina je bio neverovatan. Uspostavili smo jedan od najvećih i najinovativnijih R&D Centara u zemlji i izgradili prve high-tech fabrike u Novom Sadu, u kome smo sada prisutni na četiri lokacije. Nadamo se da ćemo upravo iz našeg Centra u Novom Sadu diktirati trendove svetske automobilske industrije – rekao je generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa.

Inače, Kontinentalov R&D Centar u Novom Sadu razvija kompletna rešenja za proizvode za auto-industriju, za putničke automobile i komercijalna vozila, kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona i slično.

U martu 2021. Kontinental je otvorio svoju prvu fabrika u Novom Sadu, u kojoj je do sada već proizvedeno desetine hiljada instrument tabli. Naime, svake 64 sekunde samo sa jedne fabričke trake izađe potpuno sklopljena instrument tabla koju koriste gotovo svi najveći svetski proizvođači vozila. U fabrici radi 20 operatera, budući da je potpuno automatizovana i kao takva za sada je jedina u Srbiji.

– Dosad smo proizveli preko 150.000 instrument klastera i poslali ih na razna tržišta Evrope, Azije, čak i Amerike. Dnevno proizvedemo u zavisnosti od potrebe kupca, od 1.300 do 1.500 komada – kaže Aleksandar Aleksić, šef proizvodnje.

Kao deo iste investicije, Continental će završiti izgradnju svoje druge fabrike u Novom Sadu u septembru ove godine i to će biti prva high-tech mega fabrika u našoj zemlji. U prvoj fazi, nova fabrika će imati preko 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i kancelarijskog prostora i biće jedna od najvećih Continental-ovih fabrika u svetu u kojoj će se proizvoditi veliki inovativni ekrani i vrlo kompleksni kompjuteri za kokpit automobila. U ove dve fabrike kompanija je direktno investirala 140 miliona eura.

– Veoma brzo ćemo da počnemo proizvodnju još naprednijih rešenja koja su nastala ovde u Srbiji i to za premijum marke automobila – najavio je Edvin van der Ka, direktor fabrike Kontinental Automotiv Srbija.

Kontinental je u Novom Sadu uspostavio saradnju sa naznačajnijim tehničkim fakultetima, poput Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno matematičkog fakulteta, ali i sa Tehničkim fakultetom “Mihajlo Pupin” u Zrenjanjnu. Kroz program praksi u ovoj kompaniji do sada je prošlo više od 200 praktikanata koji su nakon obavljene prakse dobili ugovore o stalnom zaposlenju.

Kontinental je osnovan pre 151 godine i trenutno je vodeća svetska tehnološka kompanija koja zapošljava više od 190.000 radnika u 58 zemalja sveta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор