Continental završio prvu fazu izgradnje fabrike u Kaću

Nemački tehnološki gigant Continental AG priveo je kraju prvu fazu radova na izgradnji fabrike u Kaću, nakon što je u martu ove godine u Novom Sadu otvorio svoju prvu fabriku u kojoj 150 radnika proizvodi napredne elektronske sisteme za upravljanje motornim vozilima.

Inače, Kontinental je pre tri godine otvorio u Novom Sadu Centar za istraživanje i razvoj, u kom radi više od 600 IT inženjera. Fabrika u Kaću, od oko 30.000 m2, trebalo bi da bude gotova do septembra sledeće godine, čime će ukupna ulaganja Kontinentala u obe fabrike dostići 140 miliona eura, a u njima će biti zaposleno više od 700 radnika.

– Ovo će biti najveća i najznačajnija fabrika u Srbiji i najveći izvoznik iz Srbije. Biće završena za manje od godinu dana. Novi Sad će da ima ogromne koristi, mnogo više novca u budžetu. Ovo je fantastična, moćna fabrika koja možda znači i ključnu prekretnicu u razvoju Srbije – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da su ovakve investicije i fabrike ono što je najvažnije za Srbiju, zbog čega, kako je rekao, sada ubeđuje rukovodstvo Kontinentala da u Nišu izgradi i treću svoju „visoko tehnološku mega fabriku“.

– Obećavam da će Kontinental za treću fabriku u Srbiji dobiti još veću podršku države. Hvala im što privlače pametne ljude koji bi napustili Srbiju da nije bilo njihove investicije. Srbija ne bi imala ovako uspešan privredni rast da nije bilo nemačkih investicija. Stoga radimo na ubrzanom uvođenju dualnog obrazovanja u svim sferama i na svim nivoima školovanja – rekao je Vučić.

Nemački Continental AG je osnovan 1871. godine, a posluje u 59 zemalja sveta i zapošljava više od 240.000 ljudi. Kompanija proizvodi sisteme za kočenje, elektroniku, opremu za bezbednost, delove pogonskog sistema i šasije, tahografe, gume i druge delove za automobilsku i transportnu industriju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор