Lufthanza vratila svu državnu pomoć

Nemački nacionalni avio-prevoznik Lutfhansa saopštava da je vratio celokupan iznos finansijske pomoći koju je prošle godine dobio od države kako bi se izborio sa krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Najveća nemačka avio-kompanija, u čijem su vlasništvu i Ostrijan Erlajns i Svis, dobila je sredinom 2020. paket državne pomoći od devet milijardi eura. Po tom osnovu, nemačka vlada je preuzela 20 procenata udela u avio-kompaniji, mada je Lufthansa jasno stavila do znanja da namerava brzo da vrati pomoć.

U najnovijem saopštenju Luftfhanza navodi da je uspela da vrati sav preostali iznos duga, kao i da je otkazala finansijsku pomoć koju do sada nije iskoristila. Takođe je precizirala da je ukupno povukla oko 3,8 milijardi eura pomoći, uključujući i 306 miliona eura kojima je pokriven vlasnički udeo koji je preuzeo vladin fond za ekonomsku stabilizaciju.

„Otplata je izvršena mnogo ranije nego što je prvobitno planirano. To je bilo moguće prvenstveno zahvaljujući rastu potražnje za avionskim prevozom, brzom restrukturiranju i transformaciji Lufthanza grupe, kao i poverenju tržišta kapitala u kompaniju“, objašnjava se u saopštenju.

Glavni izvršni direktor kompanije Karsten Špor zahvalio se vladi i poreskim obveznicima na podršci tokom kriznog perioda, istakavši da je pomoć koju su dobili omogućila Lufthanzi da sačuva više od 100.000 radnih mesta, prenosi agencija Asošiejted pres.

Nemački državni stabilizacioni fond od avgusta meseca smanjuje svoj vlasnički udeo u Lufthanzi i sada poseduje još samo 14,09 posto udela. Tim povodom, vlada je saopštila da će sav preostali udeo u avio-kompaniji prodati do oktobra 2023.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор