Za vraćanje dela duga Lufthanza prodaje deonice

Nemačka nacionalna avio-kompanija Lufthanza najavljuje da će povećati svoj kapital za 2,14 milijardi eura, kako bi bila u stanju da vrati deo od ukupno devet milijardi eura državne pomoći dobijene tokom pandemije od Nemačke, Austrije, Belgije i Švajcarske, javlja Hina.

Nove deonice po ceni od 3,58 eura biće ponuđene deoničarima na upis u periodu od 22. septembra do 5. oktobra, a prikupljeni novac biće iskorišćen za vraćanje 1,5 milijardi eura duga nemačkom fondu za ekonomsku stabilizaciju, da bi do kraja godine dug bio podmiren u celosti isplatom još dodatnih milijardu eura.

Prema rečima izvršnog direktora kompanije Karstena Špora, Lufthanza i dalje želi da vrati državnu pomoć pre kraja mandata aktuelne nemačke vlade, a već vratila kredit od milijardu eura, koji joj je odobrila državna investiciona i razvojna banka KfW.

Vraćanje svih državnih pomoći takođe se smatra uslovom i za dalja spajanja i preuzimanja između evropskim avio-prevoznicima, budući da im je spajanje zabranjeno sve dok primaju državnu pomoć.
– I prije krize izazvane korona virusom bilo je jasno da će se konsolidacija u sektoru nastaviti. Kriza je, da se tako izrazim, pritisnula dugme za pauzu u tom procesu. Onog trenutka kada državne pomoći budu vraćene, ponovno će se pritisnuti prekidač „on”, zato što u Evropi imamo previše aviokompanija – rekao je Špor.

Najveća nemačka avio-kompanija je u augustu objavila da je u drugom kvartalu ove godine prepolovila gubitke u odnosu na isti period tokom pandemijske 2020. godine, podseća agencija DPA.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор