Za digitalizaciju, istraživanja i razvoj 177,6 mil. €

Vlada Srbije će se u narednom periodu fokusirati na finansiranje inovativnih kompanija, razvoj digitalne infrastrukture i ulaganja u istraživanja i razvoj, za šta je opredelila 177,6 miliona eura, sa kojima će podržati ukupno 35 projekata, zaključak je prve sednice Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomije.

S tim u vezi, premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila da je zahvaljujući dosadašnjem radu i rezultatima Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, naša zemlja danas prepoznata kao neko ko značajno ulaže u razvoj e-uprave, inovacija i digitalizacije. Ona je istakla da su posebno značajni rezultati postignuti kada je reč o obrazovanju i inovacionoj infrastrukturi, izgradnji naučno-tehnoloških parkova i startap centara.

– Sada je pred nama pet novih prioriteta i to su: veštačka inteligencija, biotehnologija i biomedicina, pametni gradovi, budućnost mobilnosti i upotreba geoprostornih podataka – dodala je premijerka i posebno se zahvalila guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković na podršci koju centralna banka pruža u celokupnom procesu digitalizacije.

Prema rečima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, digitalizacija je doprinela duplo većem broju elektronskih transakcija koje su sa 17,8 milijardi dinara u 2019. godini porasle na 32,8 milijarde u 2020. godini, a prošla godina je završena i sa 2013 onlajn prodavnica.

– Mi dalji razvoj kako elektronske trgovine, tako i digitalne ekonomije vidimo u dodatnom razvoju telekomunikacione infrastrukture i digitalnih veština. Oko 940 škola je prošle godine i 950 ove, dobilo nove računare i opremu, a 90.000 domaćinstava u ruralnim mestima dobija telekomunikacionu infrastrukturu – navela je Matićeva.

Kako je rekao direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević, najveći izazov za Srbiju jeste da se obezbede veća ulaganja privrede u istraživanje i razvoj. On je kao primer dobre prakse naveo NALED-ov „StarTek“ program, koji u potpunosti finansira Kompanija Filip Moris.

– U naredne tri godine putem grantova biće dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i tim sredstvima biće podržano oko 100 domaćih startap timova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća – rekao je Vasiljević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор