Nemci bi da ulažu u reciklažnu industriju u Beogradu

Juče je u Starom dvoru održan sastanak predstavnika gradskih sekretarijata i gradskih komunalnih preduzeća Beograda sa nemačkom privrednom delegacijom na temu moguće saradnje u industriji upravljanja reciklažnim otpadom.

Sastanku su prisustvovali v. d. podsekretara za inspekcijske poslove Srđan Zoraja, podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj, kao i predstavnici JKP „Gradska čistoća, „Zelenilo – Beograd“ i JP „Beograd-put“.

– Imali smo čast da ugostimo predstavnike nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku, predstavnike kompanija Goduni International i ReTech, kao i desetak nemačkih korporacija koje su zainteresovane za ulaganje, proizvodnju i umrežavanje u Srbiji – rekao Zoraja, a prenosi eKapija.

On je ocenio da su predstavnici nadležnih gradskih službi i javnih komunalnih preduzeća imali konstruktivni razgovor s nemačkom delegacijom. Kako je objasnio, bitna tema sastanka bila je zaštita životne sredine, s posebnim osvrtom na industriju upravljanja otpadom i reciklaže. Na sastanku su razmenjena mišljenja o opštem značaju reciklažne industrije, njihovim iskustvima i razvojnim šansama, naveo je Zoraja.

– Posebna pažnja sastanka bila je usmerena na cirkularnu ekonomiju koja čuva životnu sredinu, štedi resurse i smanjuje količinu otpada. Sa stanovišta cirkularne ekonomije grada Beograda treba istaći da nova sanitarna deponija u Vinči predviđa upravljanje otpadom, njegovo odlaganje po meri evropskih standarda, s čime su se složili i predstavnici nemačke privredne delegacije – naveo je Zoraja.

Prema njegovim rečima, prerađeni otpad iz Vinče će se koristiti za proizvodnju električne i toplotne energije, godišnji kapacitet postrojenja iznosiće 340.000 tona otpada, dok će kapacitet postrojenja za tretman građevinskog otpada biti najmanje 100.000 tona. On je objasnio da će se proizvod tretmana građevinskog otpada dalje koristiti u građevinarstvu, pre svega u izgradnji puteva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор