BMW će proizvoditi struju iz kravljeg izmeta

Nemački proizvođač motornih vozila BMW je najavio da će u sklopu projekta obnovljivih izvora energije proširiti saradnju sa farmama, odakle će nabavljati metan.

Naime, zajedno sa kompanijom California Bioenergy (CalBio) BMW radi na projektu koji podrazumeva dobijanje električne energije iz kravljeg izmeta, nusprodukta farmi i mlekara, prenosi B92.

Nemačka automobilska kompanija će sarađivati sa uzgajivačima goveda na projektu koji koristi nove tehnologije, odnosno sisteme koji prikupljaju metan iz stajskog đubriva i koriste ga za proizvodnju električne energije.

Ovim postupkom se postiže dvostruka korist, budući da se sa sagorevanjem metana, jednog od osnovnih gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte i podižu globalnu temperaturu, istovremeno smanjuje i njegova emisija u atmosferu.

U BMW-u su izračunali da će, samo u ovom projektu, konačni efekat u redukciji emisija štetnih gasova na godišnjem nivou biti identičan kao kada bi se 17.000 vozila sa motorima sa unutrašnjih sagorevanjem zamenilo sa isto toliko električnih automobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор