Audi će od 2026. proizvoditi samo električne modele

Mada je većina svetskih proizvođača automobila već odavno započela sa procesom elektrifikacije i postupnog izbacivanja motora sa unutarnjim sagorevanjem, Audi najavljuje da će najbrže izvesti transformaciju i vrlo brzo tržištu ponuditi samo električne modele.

Nemačka kompanija je ranije objavila kako je u potpunosti prestala sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a sada je sve iznenadila najavom da već od 2026. godine u svojoj ponudi uopšte neće imati automobile sa takvim SUS motorima.

Naime, predsednik Audija Markus Dusman je u četvrtak saopštio ostalim rukovodiocima kompanije da kompanija od 2026. godine više neće proizvoditi ne samo modele sa SUS motorima, već ni hibridne modele. Ovakav pristup i ubrzana elektrifikacija deo su ukupnog plana i strategije Volkswagen Grupacije, koja je po ovom pitanju prilično radikalna u odnosu na druge nemačke proizvođače poput BMW-a i Mercedesa.

Iako konkurenti imaju već nekoliko električnih modela, njihova strategija se i dalje oslanja na SUS motore. BMW je zbog slabe dostupnosti retkih minerala koji se koriste za proizvodnju baterija zabrinut da će električni modeli i dalje biti znatno skuplji od konvencionalnih modela, zbog čega uopšte ne planira prekid razvoja motora sa unutrašnjim sagorevanjem, piše Zidojče cajtung.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор