Otkupom zlata baviće se samo registrovani

Po novom Zakonu o predmetima od dragocenih metala, kojim se reguliše promet dragocenosti u Srbiji, otkupom zlata i dragocenosti više neće moći da se bavi bilo ko, već samo oni sa državnom dozvolom, dok su za prekršitelje predviđene visoke kazne, prenosi RTS.

– I po starom zakonu kontrola kvaliteta je bila dobra, ali je promet privatnog, lomljenog zlata bio nekontrolisan, pa će se sa novim propisima to uvesti u legalne tokove. Glavna novina u zakonu je odvajanje proizvođača, odnosno uvoznika zlata i otkupljivača.Ukoliko neko želi da se bavi otkupom zlata moraće da se registruje u Agenciji za privredne registre (APR), tako da time neće moći kao do sada da se bave menjači deviza i frizeri – objašnjava državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić.

On je dodao da je, takođe, potrebna i registracija u Direkciji za mere i dragocene metale, gde se dobija certifikat za bavljenje otkupom zlata i nakita. Kako je rekao, promet više neće kontrolisati Direkcija, kao što je bilo po starom zakonu, već Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, dok će otkup zlata moći da se obavlja samo u objektima koji su vidno označeni za tu delatnost.

– Kada građani dođu kod otkupljivača zlata dobiće list u kome treba da navedu određene podatke definisane zakonom, među kojima su stepen finoće zlata i njegova cena. Sa druge strane, resorno ministarstvo će znati koliki je promet lomljenog zlata koje je bilo u privatnom vlasništvu. Ukoliko neko posumnja u navedenu čistoću, može da se obrati Direkciji za mere i dragocene metale, koja će vanredno ispitati kvalitet zlata i izdati sertfikat o finoći – objašnjava Ljušić.

Prema njegovim rečima, zakon ne zadire u tržište, odnosno cenu po kojoj će se zlato otkupljivati, već samo uređuje uslove trgovanja. On je, stoga, apelovao na građane da svoje dragocenosti prodaju samo ovlašćenim otkupljivačima, budući da ukoliko to čine u neregistrovanom objektu mogu snositi sankcije.

– Predviđene kazne za rad bez dozvole su dva miliona dinara za privredna društva, za ovlašćena lica do 150.000, a za preduzetnike od pedeset hiljada do pola miliona dinara – naveo je Ljušić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор