Kovačica dobija još jedan vetropark jačine 95,5 MW

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je kompaniji Enlight K2 Wind izdao dozvolu za izgradnju novog vetroparka Pupin, u okviru već postojećeg elektroenergetskog kompleksa u blizini Kovačice.

Prema planu, novi vetropark bi trebalo da bude završen u drugoj polovini 2023. gdodine, a imaće 16 najmodernijih vetrenjača, ukupne snage 95,5 magavata. Prema rečima Ognjena Bjelića, pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u proteklih pet godina na teritoriji AP Vojvodine investirano je 700 miliona eura u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 MW.

– Usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije i šalje jasan signal da su investitori u toj oblasti poželjni. I u narednom periodu ćemo nastaviti da u zakonskim okvirima i rokovima izađemo u susret svim investitorima koji su zainteresovani da razvijaju projekte poput ovog – rekao je Bjelić i poručio da na Svetski dan vetra, koji se obeležava 15. juna, imamo priliku da vidimo kolika je snaga vetroparka u Kovačici.

Kako je rekao Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions koja upravlja vetroparkom u Kovačici, saradnja sa resornim pokrajinskim sekretarijatom je odlična i svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka su uspešno okončani. On je istakao da kompanija gleda u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. godine 40% ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora, prenosi eKapija.

Vetroelektrana Kovačica, ukupne snage 104,5 magavata, druga je po veličini u našoj zemlji. Sastoji se od 38 vetro-turbina marke General Electric, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju ugljen-dioksida za 250 hiljada tona godišnje. U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 miliona eura i prva je nova elektrana koja je nakon gotovo 30 godina priključena na prenosni sistem električne energije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор