U Požarevcu niče centar za reciklažu komunalnog otpada

Na parceli površine jednog hektara kod gradske deponije “Jeremijino polje” u Požarevcu u toku je izgradnja centra za reciklažu komunalnog otpada, sa 11 objekata za sortiranje i baliranje otpada koji će se odatle dalje odvoziti na regionalnu deponiju u Lapovo.

Miodrag Mutavdžić iz firme Beohidro, koja obavlja stručni nadzor nad izgradnjom, kaže da je do sada završeno oko 65 posto radova i da će sve biti gotovo do 15. decembra, nakon čega će krenuti montiranje opreme.

– U Srbiji se prikuplja oko 65 posto otpada, ali je recikalaža još uvek u začetku. Reciklažni centar u Požarevcu će početi sa radom naredne godine i u njemu će biti zaposleno 20 ljudi. Tokom prve godine rada tu će se obavljati reciklaža oko 40.000 tona otpada, a ta će se količina druge godine povećati na 50.000 tona – objašnjava Mutavdžić, a prenose Večernje novosti.

Prema rečima gradonačelnika Požarevca, Baneta Spasovića, uskoro će usleditu sastanak sa čelnicima opština Veliko Gradište i Golubac radi dogovora, jer će i oni biti korisnici postrojenja reciklažnog centra.

– Posle izgradnje reciklažnog centra obaviće se sanacija i rekultivacija postojeće deponije “Jeremijino polje”, koja već godinama radi samo uz privremene dozvole. Osim iz gradskih naselja, prikupljanje otpada obavljaće se i u selima, a svi građani dobiće tipske kontejnere za razdvajanje otpada po vrstama – kaže Spasović.

Izgradnja reciklažnog centra i transfer stanice, koju sprovodi firma Bauwesen iz Lazarevca, koštaće 200 miliona dinara, koliko će Grad Požarevac obezbediti iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор