Nemačka podiže porez na aviokarte, a snižava na vozne

U okviru novih mera za borbu protiv klimatskih promena, nemačka vlada namerava da poveća porez na avioletove na kratkim relacijama na 74 posto, dok će istovremeno smanjiti porez na železničke karte na 7 posto.

Izmenama poreskih zakonskih odredbi, država će od aprila sledeće godine za kratak let uzimati 13,03 eura po aviokarti (sada uzima 7,50 eura), za letove od 2.500 do 6.000 kilometara porez će iznositi 33,01 euro (sada je 23,43), dok će porez za letove na dugim relacijama biti povećan na 59,43 eura (sada je 42,18 eura).

Ovi porezi bi nemačkoj državi trebalo da donesu dodatnih 740 miliona eura godišnje i da više nego nadoknade efekat smanjenja PDV-a na karte za železnički prevoz na dugim relacijama, koji će od januara sledeće godine biti snižen sa sadašnjih 19 posto na svega 7 procenata. Inače, nova, niža stopa oporezivanja već je na snazi za kraća putovanja železnicom.

– Ne možemo dozvoliti da Nemačka ponovo propusti svoje ciljeve u zaštiti životne sredine. Nemački ciljevi u vezi s klimom prvi put postaju pravno obavezujući – izjavila je prošle nedelje ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulce, tokom predstavljanja predloga zakona o klimi.

Najveća evropska ekonomija neće uspeti da sledeće godine dostigne cilj od 40 procenata smanjenja emisije ugljen dioksida u odnosu na 1990. godinu. Naime, Nemačka je želela da za deset godina smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55 posto, a to će, ipak, biti iznad nivoa iz 1990. godine. Takođe želi i da u svojoj proizvodnji struje ostvari 65 procenata učešća obnovljivih izvora energije.

Nacrt novog zakona, koji je bio predstavljen u septembru, nakon višenedeljnih pregovora konzervativaca CDU/CSU Angele Merkel i socijaldemokrata (SPD), već su ocenili kao “neambiciozan” predstavnici ekološke opozicije i nekoliko nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор