U Požarevcu počela gradnja reciklažnog centra

U Požarevcu je pored deponije “Jeremino polje” počela izgradnja reciklažnog centra, vrednog oko 200 miliona dinara, koji će, prema najavama, biti završen u septembru, a sa probnim radom početi 2020. godine.

Po rečima gradonačelnika Požarevca Baneta Spasovića, Braničevski okrug bi, prema odluci Vlade Srbije, trebalo da odlaže otpad na deponiji u Lapovu, a da bi se to izvelo potrebno je izgraditi transfer stanicu koju će koristiti grad Požarevac i opštine Veliko Gradište i Golubac.

– Ovo je početak rešavanja velikog ekološkog problema našeg grada i celog Braničevskog okruga. Postojeća sanitarna deponija nam već dvadesetak godina zadaje dosta problema, a u poslednje vreme dobija samo privremene dozvole, pa unazad desetak godina nema odvoženja otpada iz požarevačkih sela – rekao je Spasović i dodao da se već počelo sa čišćenjem divljih deponija, a da će paralelno sa ovim radovima teći i proces sanacije i rekultivacije deponije u “Jereminom polju”.

Na 26 divljih deponija na teritoriji Požarevca nalazi se više od milion kubika otpada, što je, kako kaže Spasović, ekološka bomba i veliki problem koji treba što pre rešiti, zbog čega je, pored reciklažnog centra i transfer stanice, neophodno formirati i Centar za prikupljanje otpada za reciklažu.

Kako je objasnio glavni projektant Damjan Obućina, budući reciklažni centar i transfer stanica za otpad sastojaće se iz četiri fabričke celine, dok će se prethodna separacija otpada, predviđena strateškim dokumentima vlade, vršiti u domaćinstvima, što znači da će Požarevljani vrlo brzo morati da različite vrste komunalnog otpada odlažu u različite kontejnere.

Kapacitet novog reciklažnog centra i transfer stanice trebalo bi da bude 115 tona smeća dnevno, dok će sama linija za separaciju moći da obradi četiri tone na sat, odnosno 32 tone dnevno. Hala za separaciju će zauzimati oko 900 kvadrata prostora, a ostatak ovog kompleksa će činiti manji objekti kontejnerskog tipa. Radovi na izgradnji transfer stanice i reciklažnog centra trebalo bi da budu okončani do septembra, od kada će tu biti posla za oko 20 do 25 radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор