Prikupljanje 1000t otpada od hrane za manju emisiju CO2

NALED, kompanija EsoTron i Nemački GIZ organizuju od 1. novembra ove do 1. novembra sledeće godine akciju prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, sa ciljem smanjenja emisije 750 tona ugljen-dioksida u atmosferu.

– S obzirom na to da izrazito mali broj objekata u kojima se priprema i služi hrana koristi usluge operatera za prikupljanje otpada od hrane, tokom akcije sav otpad ove vrste, koji proizvedu učesnici – organizacije i preduzeća u Srbiji, biće predat na zbrinjavanje ovlašćenom operateru – iobjasnio je Slobodan Krstović, šef jedinice za zaštitu životne sredine u NALED-u.

Kako je istakao, čak 99% otpada od hrane, koji proizvedu ugostiteljski objekti i javne ustanove sa sopstvenim kuhinjama i kantinama, završava na deponiji, odakle tokom vremena emituje štetne gasove sa efektom staklene bašte. Stoga je ideja ove akcije da se pokaže na koji se način može sprečiti nakupljanje velikih količina organskog otpada i kako se on može iskoristiti.

– Cilj ove akcije je u doprinosu odgovornom upravljanju otpadom od hrane, koji nije samo ekološki, već i ekonomski problem, jer ga ne tretiramo kao resurs. Kombinovanim aktivnostima javnog, privatnog i civilnog sektora, želimo da podstaknemo sve učesnike u lancu da otpad počnu da tretiraju kao resurs – poručuje Zorica Bilić, koordinatorka GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za Srbiju.

Za početak ove ekološke akcije pripremljen je i Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane, koji nudi praktične savete za odgovorno upravljanje u sedam koraka, prenosi plusonline.

– Samo 13% ugostiteljskih objekata koristi usluge operatera za prikupljanje i pravilan tretman otpada od hrane, a većina njih misli da se u Srbiji otpad od hrane najčešće baca u kontejner i transportuje na deponiju. To želimo da promenimo i da zajednički napravimo bitan korak ka očuvanju životne sredine, uz pravilan tretman otpada – kaže Bojan Gligić, jedan od autora Vodiča i regionalni menadžer kompanije EsoTron, koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada.

Tokom narednih godinu dana EsoTron će prikupiti 1.000 tona otpada od hrane i zbrinuti ga na način koji ne šteti životnoj sredini, po promotivnim uslovima, a sve zainteresovane kompanije se mogu prijaviti za učešće putem mejla esotron@esotron.rs ili telefona 021/621-6627. Više informacija o ovoj akciji nalazi se na sajtu www.otpadodhrane.rs.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор