Prvi hibrid na pedale stiže iz Nemačke

Iz Nemačke nam do kraja ove godine stiže Twike 5, prvi automobil na pedale, a proizvođač je ovaj koncept nazvao „Human Power Hybrid“, javlja Energetski portal.

Za razliku od klasičnih automobila, Twike 5 nema standardni volan već samo bočne palice koje omogućavaju precizno upravljanje bez zamora, čak i na velikim udaljenostima i pri velikim brzinama. Ipak, vozačima je potrebno neko vreme da se priviknu na takvu vožnju i skretanje.

Kod ovog modela automobila, vozač i suvozač okretanjem pedala pomažu bateriji koja pokreće električni motor od 70 kW i 95 KS. Što se sporije vozi, to je vežba efikasnija, a pri brzini od 50 km/h, 10 do 20% pogonske snage može se nadoknaditi snagom mišića.

Ovaj svakako jedinstveni automobil ima dve baterije od 18 i 36 kWh, koje mu omogućavaju autonomiju vožnje od 250 i čak 500 kilometara. Sa velikom baterijom automobil može da dostigne maksimalnu brzinu od čak 190 km/h, a sa manjom 130 km/h.

Prema urađenim testovima potrošnja energije trebalo bi da iznosi samo 7,3 kWh na 100 km. Tome doprinosi aerodinamična karoserija i mala težina vozila od svega 600 kilograma. Automobil je dugačak samo 332 cm, a proizvođač planira za početak malu seriju od 500 automobila koji će biti dostupni kupcima do kraja godine.

Model Twike 5 je predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi još 2019. godine, a već sada se može kupiti po ceni od 39.900 do 49.900 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор