BASF smanjuje proizvodnju amonijaka

BASF

Zbog rastućih cena prirodnog gasa, najveća svetska hemijska kompanija, nemački BASF razmatra mogućnost daljeg smanjenja proizvodnje amonijaka. Potencijalne posledice smanjene proizvodnje osetiće brojni sektori, od poljoprivrede do industrije gaziranih pića, prenosi Rojters.

Takođe, i najveći nemački proizvođač amonijaka „SKV Pisteric“ i četvrti proizvođač „Ineos“ istovremeno su saopštili da ne mogu da isključe smanjenje proizvodnje amonijaka, s obzirom na to da se zemlja bori sa poremećajem u isporukama ruskog gasa.

Uloga amonijaka je ključna u proizvodnji veštačkog đubriva, inženjerske plastike i tečnosti za smanjenje izduvnih gasova nastalih od dizela. Njegovom proizvodnjom kao nusproizvod dobija se i ugljen-dioksid visoke čistoće (CO2), koji je potreban industriji mesa i gaziranih pića.

Za razliku od mnogih evropskih zemalja, Nemačka nema lučke terminale za tečni prirodni gas (TPG) koji bi zamenio ruski gas iz gasovoda, što znači da su kompanije pod političkim i komercijalnim pritiskom da smanje upotrebu gasa ukoliko se isporuke budu dalje smanjivale.

BASF je još u septembru smanjio proizvodnju amonijaka u svom sedištu u Ludvigšafenu i u svom velikom hemijskom kompleksu u belgijskom Antverpenu. Proizvodnje bi mogla još da se smanji, ali će, kažu u kompaniji, prvo pomno ispitati moguće negativne efekte. Iako su odbili da otkriju stope iskorišćenosti svojih postrojenja, u BASF-u kažu da će nastaviti da podmiruju kako svoje interne potrebe za amonijakom, tako i eksternu tražnju kupaca.

Proizvođač veštačkog đubriva „Jara“, koji vodi treću po veličini fabriku za proizvodnju amonijaka u severnom nemačkom gradu Brunsbutelu, navodi kako je, zbog skoka cena gasa, njegova proizvodnja širom Evrope trenutno za 27 posto ispod kapaciteta. U kompaniji SKV kažu da su u procesu obnavljanja pune proizvodnje nakon remonta, ali da je buduću stopu iskorišćenosti kapaciteta izuzetno teško predvideti.

Nemačke hemijske kompanije najveći su industrijski potrošači prirodnog gasa, a amonijak im je neophodan za proizvodnju. Kompanije koje sada smanjuju proizvodnju amonijaka u riziku su da izgube tržišni udeo zbog uvoza od inostranih dobavljača koji imaju pristup jeftinom gasu. Takođe, Nemačka bi mogla da uvede isplatu kompenzacija u okviru potencijalnog programa racionalizacije gasa, kako bi podstakla proizvođače da brzo smanje proizvodnju kako bi se uravnotežilo smanjno smabdevanje.

Rusija je 21. jula nastavila isporuke gasa Evropi preko svog najvećeg gasovoda Severnog toka 1, posle 10-dnevnog prekida radi redovnog godišnjeg održavanja, ali je Gasprom u ponedeljak najavio da će radi servisiranja zaustaviti još jednu turbinu, zbog čega je smanjio isporuke gasa Nemačkoj na samo 20 posto od ukupnog kapaciteta.

Smanjena proizvodnja amonijaka je, čak i pre rata u Ukrajini, zbog skoka cena prirodnog gasa u Britaniji prošle godine izazvala nestašicu ugljen-dioksida u industriji mesa i pića, što je primoralo englesku vladu da u septembru finansijski podrži kompaniju CF Indastris u ponovnom pokretanju proizvodnje amonijaka.

Inače, u normalnim vremenima, proizvodnja amonijaka učestvuje sa oko 4,5 procenata u ukupnoj potrošnji prirodnog gasa nemačke industrije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор