Procenjena vrednost svih nepokretnosti u Srbiji

Republički geodetski zavod (RGZ) je procenio vrednost svih nepokretnosti u Srbiji. Informacija je trenutno dostupna profesionalnim korisnicima, a uskoro će potpuno besplatno biti na raspolaganju i svim drugim građanima, javlja b92.

“Procena je urađena u skladu sa međunarodnim standardima za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti, čime RGZ postavlja nove standarde u transparentnosti i pouzdanosti podataka. Informacija o procenjenoj vrednosti nepokretnosti dostupna je putem novog eKatastra na portalu digitalnih usluga RGZ-a, čime je postavljen i treći od ukupno četiri stuba katastra za 21. vek”, navodi se u saopštenju Zavoda.

Iz RGZ-a poručuju da implementacija ove usluge donosi brojne prednosti, s obzirom na to da su stabilnost i predvidivost tržišta nepokretnosti značajno unapređene, jer realne cene smanjuju rizik od naglih oscilacija. Ovo, kako kažu, pruža sigurnost investitorima, kupcima i prodavcima, omogućavajući im da donose odluke na osnovu pouzdanih podataka. Transparentnost tržišta dodatno smanjuje mogućnost manipulacija i spekulacija, navode, čime se doprinosi zdravom razvoju sektora nekretnina i šire ekonomije.

„Uvođenjem novih usluga, RGZ pokazuje svoju posvećenost unapređenju kvaliteta usluga, obaveštenosti i zaštiti interesa građana Srbije. Reforma katastra i razvoj ovako važnih usluga za razvoj zdravog tržišta nepokretnosti urađeni su u okviru projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“, koji Vlada Srbije sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom“, navodi se u saopštenju Zavoda i dodaje da će građani moći da vide procenjenu vrednost samo nepokretnosti koje su kao njihovo vlasništvo upisani u Katastar.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор