Nemačka otpisala stranim državama skoro 16 mlrd. € dugova

Nemačka je od 2000. godine oprostila stranim državama ukupan dug od 15,8 milijardi eura. U pitanju su 52 države, a najveći dug od 4,7 milijardi otpisan je Iraku, navodi se u odgovoru Ministarstva finansija na poslaničko pitanje Štefana Brandnera iz Alternative za Nemačku (AfD).

Sa svakom od 52 zemlje Berlin je sklopio sporazum, navodi agencija DPA i dodaje da za Irakom slede Nigerija sa 2,4 i Kamerun sa 1,4 milijarde eura otpisanog duga. U odgovoru Ministarstva finansija se navodi da je cilj ovakvog poteza da se postigne ili očuva makroekonomska stabilnost zemalja dužnika kako bi ponovo stekle održivost duga. Pored toga, navodi se, prezaduženim siromašnim zemljama tako se pomaže i u borbi protiv siromaštva.

Kod otpisanih dugova, u pitanju je novac iz finansijske saradnje sa pojedinim državama. Radi se o potraživanjima nemačkih izvoznika i kreditora, pre svega banaka, i to uglavnom iz 80-ih godina prošlog veka, kojima vlada nadoknađuje nenaplaćena potraživanja preko svog izvozno-kreditnog instrumenta Hermes, prenosi Biznis.

Poslanik Brandner se interesovao i koliko druge zemlje u ovom trenutku duguju Nemačkoj. Prema odgovoru, dug se na dan 31. decembra prošle godine odnosio na 70 država i Palestinsku samoupravu, i iznosio je ukupno 12,2 milijardi eura. Najveći dužnici Nemačke trenutno su Egipat sa 1,5 milijardi, Indija sa 1,1 milijardom i Zimbabve sa 889 miliona eura duga.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор