Procenjena vrednost Poršea pred izlazak na berzu

Akcije Folksvagena blago su porasle za 3 posto nakon što je, pred izlazak brenda Porše na berzu, objavio da vrednost te kompanije procenjuje do 75 milijardi eura. Inače, u pitanju je potencijalno treći ikada najveći izlazak na berzu u Evropi (inicijalna javna ponuda – IPO).

Ovim potezom kompanija Porsche namerava da pridobije investitore, pre svega svojim stabilnim brendom i visokim operativnim maržama, iako su deonice drugih proizvođača luksuznih automobila, kao što su Ferrari i Aston Martin, ove godine pretrpele pad zbog nemira na evropskim berzama, prenosi Biznisinfo.

Procena od 70 do 75 milijardi eura, objavljena u nedelju, malo je ispod očekivanja nekih investitora koji su vrednost Poršea procenili na čak 85 milijardi eura, ali još uvek daleko nadmašuje procenu drugih nemačkih proizvođača automobila poput BMW-a, čija je procena 49 milijardi ili Mercedes-Benza koji je vrednost Poršea procenio na 61 milijardu.

Pored toga, ta se procena približava tržišnoj kapitalizaciji Poršeove matične grupacije Volkswagena, koja iznosi 88 milijardi eura.

Iako bi se IPO još uvijek mogao povući pre početka trgovanja 29. septembra, glavni finansijski direktor Poršea Luc Meške je početkom meseca izjavio da će se to dogoditi samo u slučaju novih “teških geopolitičkih problema”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор