Na Frankfurtskoj berzi najviše ponuda od 2007.

made-in-germany-rs-frankfurtska-berza

Na Frankfurtaku berzu su u 2015. godini izašle 24 kompanije, što je najveći broj inicijalnih javnih ponuda (IPO) još od 2007. godine.

Ova godina je takođe najbolja u poslednjih osam godina i kada je reč o iznosu prikupljenog kapitala putem IPO, čiji je nivo dostigao ukupno sedam milijardi eura, navodi se u saopštenju Dojče berze, nemačkog berzanskog operatera koji upravlja Frankfurtskom berzom.

Poređenja radi, u 2014. godini na berzu u Frankfurtu je izašlo 19 kompanija, a prikupljeno je ukupno četiri milijarde eura kapitala, prenosi agencija „Frans pres“.

Najveća pojedinačna IPO u ovoj godini je bio izlazak kompanije „Kovestro“ (Covestro), filijale hemijskog i farmaceutskog giganta „Bajera“, koja je po izlasku na berzu u oktobru prikupila 1,5 milijardi eura. Nemačka banka specijalizovana za nekretnine „Dojče Fandbrifbanka“ (Deutsće Pfandbriefbank) prikupila je tokom jula ove godine 1,16 milijardi eura putem IPO, dok je kompanija „Skaut 24“ (Scout24) prikupila oko 1,02 milijarde eura.

U 2016. godini se sa najvećim nestrpljenjem očekuje izlazak na berzu organizacionih delova dva energetska giganta „E.ON“-a i „RWE“-a, navodi francuska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор