Nemačka skladišta gasa popunjena 90 posto

Skladišta gasa u Nemačkoj bliže se popunjenosti od 90 posto, izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek i naglasio da nakon tog postignuća zemlja više neće kupovati gas bez obzira na njegovu cenu.

Ministar je rekao da su, uprkos zaustavljenoj isporuci gasa iz Rusije, skladišta blizu popunjenosti od 90 procenata, odnosno onoliko na koliko novi nemački zakon diktira da moraju biti popunjena do 1. decembra, tako da će Nemačka na zimu imati na raspolaganju gas iz skladišta.

– Ako sve bude išlo kako treba sa uštedama i budemo imali sreće s vremenom, imamo šansu da dobro prođemo kroz zimski period. To, međutim, znači da će skladišta posle zime ponovo biti prazna, ovaj put zaista prazna, jer ćemo potrošiti sve zalihe – rekao je Habek u Lubminu, jednom od čvorišta nemačke gasovodne mreže.

Zbog takve situacije vlada upravo u Lubminu gradi plutajuće terminale za prijem tečnog prirodnog gasa, koji će biti usidren oko 40 kilometara od obale Baltičkog mora i gasovodom dopremati gas do Lubmina i dalje ga slati svuda po Nemačkoj. Sredinom iduće godine, terminal bi trebalo da omogući dotok oko pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, što bi trebalo da pokrije više od polovine kapaciteta gasovoda Severni tok 1.

Inače, gasovod Severni tok 1 je do skora bio glavna arterija za snabdevanje Nemačke ruskim gasom. On je sa oko 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje pokrivao polovinu potreba Nemačke, a sada Rusi već nedeljama drže njegove slavine zatvorenim, navodno zbog remonta.

Habek je na konferenciji za štampu dodao i da će kancelar Olaf Šolc pokušati da „zapečati enegetske dogovore“ tokom svoje posete Zalivu, gde se zvanični Berlin nada da će potpisati ugovore za nabavku LNG-a, prenosi agencija DPA,

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор