Nemačka skladišta gasa popunjena 75%

Skladišta gasa u Nemačkoj poslednjih dana dostigla su nivo popunjenosti od 75 procenata, dve nedelje pre roka, navodi se u saopštenju državnog regulatora energetske mreže.

Naime, zbog smanjenih isporuka prirodnog gasa iz Rusije, Nemačka se u poslednjih nedelja na sve načine trudi da obezbedi dovoljne zalihe tog energenta za predstojeću zimu, prenosi agencija Blumberg.

„Cilj prve faze je postignut i skladišta gasa su popunjena 75,43 posto. Naredni cilj je popunjenost od 85 posto do 1. oktobra“, napisao je na Tviteru Klaus Miler, predsednik Federalne mrežne agencije.

Nemački plan za pristižuću zimu predviđa da popunjenost gasnih skladišta mora biti najmanje 75 procenata do 1. septembra, da se zatim do 1. oktobra popunjenost poveća na 85 posto, a potom i 95 posto do 1. novembra.

Isporuke ruskog gasa gasovodom Severni tok 1, koji se po dnu Baltičkog mora proteže do Nemačke, smanjene su unazad već nekoliko nedelja, na samo oko 20 posto od ukupnog kapaciteta. Kao razlog za smanjenje ruski naftni gigant Gasprom navodi tehničke probleme, dok nemačka vlada smatra da je u pitanju izgovor.

Međutim, pri normalnim zimskim temperaturama i uz smanjene isporuke, uskladišteni gas bi Nemačka mogla da potroši već u martu ili aprilu, najavio je Sebastijan Bleške, generalni direktor nemačkog udruženja za skladištenje gasa „Ines“.

– Ukoliko Rusija u potpunosti prekine isporuke gasa, uskladištene rezerve će biti potrošene i ranije – dodao je on, a prenosi agencija DPA.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор