Nemačka vlada preuzima trećinu udela u Uniperu

Vlada Nemačke će preuzeti oko 30 procenata udela u energetskoj kompaniji Uniper, u okviru ekonomskog paketa spasavanja te kompanije posrnule zbog skoka cena prirodnog gasa i smanjenja isporuka iz Rusije.

Najveći nemački uvoznik ruskog gasa za industriju, proizvodnju struje i grejanje domova, zatražio je pomoć države još pre dve nedelje. Nemački zvaničnici ubrzo su obećali da će pomoći Uniperu, ali će jedna od posledica tog poteza biti više cene gasa za kupce.

Inače, Unipert je prethodno smanjio svoje finansijske projekcije za ovu godinu, ukazavši na oštar pad isporuka gasa tokom poslednjih nedelja od strane ruskog državnog giganta Gasproma, zbog čega je bio primoran da gas kupuje po znatno višim cenama, prenosi agencija Beta.

Kako je izjavio nemački kancelar Olaf Šolc, koji je zbog objave o pomoći Uniperu prekinuo odmor, ta je kompanija od najvećeg značaja za ekonomski razvoj zemlje i snabdevanje energijom građana, ali i mnogih kompanija.

– Sada je bilo neophodno stabilizovati Uniper. Ako se dobro sećam, oko 60 posto uvoza gasa u Nemačku na kraju je na određeni način organizovano preko ovog distributera. To je veoma, veoma veliki udeo, tako da je jasno da na kraju ovog lanca snabdevanja praktično ne bi bilo kompanije koja ne bi bila pogođena – objasnio je Šolc.

Gasprom je sredinom juna smanjio protok gasa kroz Severni tok 1 za 60 posto. Kao razlog smanjenja isporuka kroz gasovod koji je glavni nemački izvor ruskog gasa, Gasprom je naveo tehničke probleme, što su nemački zvaničnici osporili.

Posle planiranog desetodnevnog zatvaranja radi redovnog održavanja, isporuke gasa kroz Severni tok 1 nastavljene su u četvrtak, ali i dalje sa svega 40 procenata kapaciteta. Za uspostavljanje isporuka u punom kapacitetu Rusi čekaju da im iz Nemačke stigne turbina koja je bila na remontu u Kanadi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор