Nemačka vlada prodaje četvrtinu svog udela u Lufthanzi

Nemačka vlada najavljuje da će narednih nedelja prodati oko četvrtinu svog 20-procentnog udela u nacionalnom avioprevozniku Lufthanzi, saopštila je nemačka finansijska agencija, pozivajući se na pozitivna poslovna kretanja te kompanije, javlja agencija Rojters.

Nakon ove vesti akcije Lufthanze su na jučerašnjem trgovanju pale za čak 4,9 posto na 8,81 euro. Država je vlasnički udeo od 20 procenata stekla za 300 miliona eura u okviru spasilačkog paketa finansijske pomoći avio-kompaniji, koju je, zajedno sa celim vazduhoplovnim sektorom u svetu, pogodila ekonomska kriza nastala usled virusne pandemije.

Lufthanza je tada dobila paket finansijske podrške od 9 milijardi eura iz nemačkog Fonda za stabilizaciju privrede (WSF), osnovanog kako bi se kompanijama pomoglo da prebrode posledice ekonomske krize. Iz WSF-a su ranije najavili da će pre kraja 2023. godine prodati ceo svoj udeo u Lufthanzi, koji trenutno vredi više od jedne milijarde eura.

Najveća nemačka avio-kompanija planira da emituje nove akcije, verovatno pre parlamentarnih izbora 26. septembra, što bi joj omogućilo da povrati novac dobijen u okviru iz paketa spasilačke pomoći poreskim obveznicima. Potencijalno povećanje kapitala kompanije u iznosu do 5,5 milijardi eura već su odobrili i akcionari.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор