Najava o prodaji udela oborila akcije Adidasa za 3%

Akcije nemačkog proizvođača sportske opreme Adidasa pale su za 3 procenta nakon objave da se jedan od njegovih najvećih akcionara, Grupa Brasels Lambert (GBL), priprema da proda deo svojih akcija u kompaniji.

Belgijska investiciona grupa, koja u Adidasu ima 7,5 posto vlasništva u vrednosti blizu 4 milijarde eura, stavila je na berzansku prodaju jednu desetinu svog udela, ili 1,37 miliona akcija, po ceni od 257,75 eura, što predstavlja popust od 1,7 posto u ondosu na cenu trgovanja u utorak. Ukupna prodaja vredna je 353,1 milion eura, javlja agencija Rojters pozivajući se na izjave brokera.

Iz GBL-a i Adidasa, čije su akcije početkom protekle sedmice postigle rekordne vrednosti, odbili su da daju bilo kakav komentar, ali Rojters navodi da se Adidas nalazi usred procesa tokom kojeg je u periodu između marta 2018. i maja 2021. godine planirao da otkupi akcije u vrednosti 3 milijarde eura, što je postepeno povećalo relativni vlasnički udeo GBL-a.

Od kada je GBL uložio u Adidas cena njegovih deonica se više nego udvostručila, pošto se glavni izvršni direktor Kasper Rorsted fokusirao na poboljšanje profitabilnosti, širenje poslovanja u Severnoj Americi i Kini i povećanje onlajn prodaje.

U poslednjem godišnjem izveštaju GBL navodi da kompanija ne namerava da ima ni jednu aktivu koja bi prelazila 15 do 20 procenata njenog portfolija. Adidas je krajem marta činio 17,5 procenata GBL-ovog portfolija, zbog rekordne cene njegovih akcija u ovoj godini.

Akcije Adidasa su na trgovanju na Frankfurtskoj berzi krajem sedmice pale za 2,6 posto, na 255,4 eura, povukavši za sobom DAKS indeks koji je oslabio za 0,5 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор