Na sajam u Nirnbergu idu i srpski organski proizvođači

Na međunarodnom sajmu “BIOFACH”, koji će od 26. do 29. jula biti održan u nemačkom gradu Nirnbergu, predstaviće se i proizvođači organske hrane iz naše zemlje, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).

Nastup naših privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije organizovali su Privredna komora i Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica, prenosi agencija Tanjug.

Prema rečima Bojane Lalović iz PKS, organski proizvođači iz Srbije će na ovom sajmu po četvrti put predstaviti široki asortiman svojih proizvoda od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća, povrća, pečuraka, žitarica, organskih testenina, džemova i voćnih namaza od organskog voća.

Kompanije koje će predstaviti svoj proizvodni programna na ovoj sajamskoj manifestaciji su: “Ecoagri Serbia” iz Bele Crkve, “Drenovac” iz Arilja, “Menex” iz Kruševca, “Master food” iz Užica, “ITN group” i NISHA iz Beograda, “ES komerc iz Prijepolja, “Agro-bis” iz Blaca i “Frutorga” iz Prokuplja.

“BIOFACH” je najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje, koji okuplja više od 3.000 izlagača, a obiđe ga preko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član i PKS.

U Srbiji se organskom proizvodnjom bavi više od 7.000 proizvođača, a u poslednjih 10 godina izvoz ovih proizvoda porastao je više od 15 puta. U odnosu na 2020. godinu, izvoz organskih proizvoda je u 2021. godini porastao za 53 posto i iznosio je 57,4 miliona eura, navodi se u saopštenju PKS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор