Nemačka lako može da sklizne u recesiju

Kako pokazuje najvažniji indikator privrednog rasta, indeks poslovne klime minhenskog ekonomskog instituta Ifo, Nemačku privredu čekaju teška vremena, a ekonomisti uveliko govore o mogućoj recesiji, prenosi agencija DPA.

Prema podacima Ifo, raspoloženje nemačkih preduzetnika znatno se pokvarilo u julu, dok je percepcija poslovne klime pala u odnosu na prethodni mesec za 3,6 poena, na 88,6, što je najniže od juna 2020. godine. Stručnjaci jasu očekivali pad, ali su u proseku računali da će se on zaustaviti na nivou od 90,1 poena.

– Nemačka je na pragu recesije. Visoke cene energenata i nestašica gasa opterećuju konjunkturu. Raspoloženje preduzetnika pokvarilo se u svim privrednim granama, i to vidno. U industriji je pesimizam najveći od vrhunca pandemije u aprilu 2020. Taj trend se provlači kroz skoro sve privredne grane, a u uslužnim delatnostima raspoloženje se ponovo preokrenulo posle nedavnog velikog optimizma, kao i u turizmu i ugostiteljstvu, prokomentarisao je rezultate ankete predsednik Ifo Klemens Fist.

Inače, nemačku privredu trenutno pritiska nekoliko problema, od kojih su ključni moguća gasna kriza, problemi sa spoljnotrgovinskim isporukama i visoka inflacija. Na to dolaze i visoke kamate na tržištu kapitala, koje dižu cenu kredita za preduzeća i potrošače i tako guše investicije i ličnu potrošnju.

Evropska centralna banka je prošle nedelje po prvi put za 11 godina podigla referentnu kamatnu stopu u zoni eura, nakon što su mnoge druge centralne banke u svetu ranije već preduzele takve poteze. Rezultate Ifo instituta ekonomisti iz bankarskog sektora komentarišu sa pesimizmom.

– Teško ćemo izbeći recesiju. Teret visoke inflacije, preteće energetske krize i problema sa lancima snabdevanja je prevelik – smatra glavni ekonomista VP Banke Tomas Gicel.

I glavni ekonomista Komercbanke Jerg Kremer takođe misli da je nemačka privreda već u opadanju, a da prvenstveno zavisi od ruskog predsednika Vladimira Putina koliko će situacija na kraju biti zaista teška. Kako je rekao, ako bude potpune obustave isporuka gasa, duboka recesija je neizbežna.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор