Zbog pada potrošnje Nemačka izgubila 350 mlrd. €

Od početka pandemije korona virusa, Nemačka privreda je zbog smanjene privatne potrošnje pretrpela ogromnu štetu, saopštio je Institut nemačke privrede iz Kelna.

„Od početka pandemije nemačka privreda je izgubila 350 milijardi eura dodate vrednosti, najvećim delom zbog drastično smanjene privatne potrošnje“, piše u izveštaju kelnskog Intituta, a prenose nemački mediji.

U izveštaju se dalje dodaje da čak i ukoliko krajem 2022. godine BDP dosegne predpandemijski nivo, ostaće „ogromna razlika“ u poređenju sa pretpostavkom da do pandemije nikada nije ni došlo.

„Praznina nastala smanjivanjem dodate vrednosti i prihoda će se popuniti tek ako u nadolazećim godinama budemo svedočili snažnom privrednom rastu“, ocenjuje se u izveštaju, a prenosi agencija Hina.

Kako nemačka novinska agencija DPA saznaje iz vladinih izvora, nova vlada za tekuću godinu planira privredni rast od svega 3,6 procenata, iako je prethodna vlada još u septembru projektovala za ovu godinu stopu privrednog rasta od 4,1 posto. Inče, Nemačka je u 2021. zabeležila privredni rast od 2,7 posto, nakon pada od 4,6 posto u 2020. godini.

Prema proračunima Instituta iz Kelna, pandemija je zbog mera zatvaranja i poteškoća prilikom isporuka robe, prouzrokovala u poslednje dve godine manju privatnu potrošnju za čak 270 milijardi eura.

Pored toga, ekonomisti kelnskog Instituta su i kod potrošača primetili „promenu ponašanja“. Autor studije Mihael Gremling kaže da su se građani iz straha od zaraze ustručavali da idu u bioskope i restorane čak i kada je to ponovo bilo moguće, pa je novac ostajao ne potrošen.

Predstavnici vodećih nemačkih ekonomskih instituta ocenjuju da bi sa normalizacijom protoka robe na tržištu moglo doći do naglog oslobađanja zastoja u investicijama i potrošnji, što bi moglo pozitivno delovati na brzi oporavak privrede.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор