Nemačka zbog korone izgubila 250 mlrd. eura

Godinu dana ekonomake krize izazvane pandemijom korona virusa, počev od prvog lokdauna 14. marta prošle godine, koštaće Nemačku i njene građana oko 250 milijardi eura, pokazuje računica Instituta za nemačku privredu iz Kelna.

Analiza stanja u privredi je takođe pokazala da je do sada više od 16.000 kompanija proglasilo bankrot, a tu je još i 5.000 takozvanih „zombi-firmi“ kod kojih nema izgleda za preživljavanje, prenosi Dojče vele.

– Korona-kriza je bila i još uvek jeste ogroman šok za nemačku ekonomiju. Paketi pomoći savezne vlade i naknada za skraćeno radno vreme sprečili su još gore posledice, ali nisu sve firme mogle da savladaju ovu tešku fazu. Nadamo se da će se stopa vakcinacije povećati tako da kompanije konačno ponovo mogu da planiraju i da sa više samopouzdanja gledaju u budućnost – poručuje direktor Instituta Mihael Hiter.

Pandemija je do temelja potresla gotovo sva područja nemačke privrede, preko zatvaranja radnji, poremećaja u lancima snabdevanja i milioni ljudi na skraćenom radu, a posebno negativan uticaj na firme imali su dugotrajni lokdauni.

Prema proračunima kelnskog Instituta, u prvom tromesečju 2020. bruto domaći proizvod (BDP) Nemačke je opadao relativno blago, da bi zatim usledio šok u drugom kvartalu. Naime, BDP prognoziran pre korone u tom periodu bi bio oko 850 milijardi eura, a zbog krize je zapravo bio za oko 100 milijardi eura manji.

Ova razlika je značajno smanjena u trećem kvartalu, posebno tokom letnjih meseci, ali nije u potpunosti nestala. Gubici su se povećali sa ponovnim lokdaunom, od kraja 2020. godine, a pandemija će samo u prvom kvartalu ove godine koštati Nemačku dobrih 50 milijardi eura, navodi kelnski Institut.

Mnoge firme u vodećoj evropskoj ekonomiji nisu mogle da izdrže krizu, uprkos meri odlaganja proglašenja insolventnosti i državnoj pomoći, pa je tako oko 16.300 preduzeća bankrotiralo u prošloj godini, a tom broju treba dodadati i još oko 5.000 „zombi-firmi“ koje, uprkos državnoj pomoći, imaju male izglede za preživljavanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор