Međunarodne organizacije traže od Srbije primenu Zakona o OIE

Istakavši važnost primene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije za postizanje zelene tranzicije energetskog sektora u našoj zemlji, Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Energetska zajednica pozvale su Srbiju da ne menja i ne odlaže primenu tog zakona.

Nakon saznanja da su Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektromreža Srbije (EMS), uz podršku Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), poslale u decembru dopis Ministarstvu rudarstva i energetike u kojem traže izmene više članova Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i odlaganje njegove primene, tri međunarodne organizacije su se obratile pismom premijerki Ani Brnabić i ministarki Zorani Mihajlović.

“Bojimo se da bi se prihvatanje zahteva za odlaganje primene ili izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, pažljivo izrađenog i dobro izbalansiranog, moglo shvatiti kao odbacivanje ostvarenih dostignuća i izazvati pad poverenja investitora u srpski sektor obnovljive energije”, navodi se u pismu u koje je EURACTIV imao uvid.

EPS i EMS su u dopisu Ministarstvu ukazale na probleme koje bi priključenje velikog broja solarnih elektrana i vetroparkova izazvalo prenosnom sistemu, tvrdeći da će to ugroziti stabilnost elektroenergetskog sistema i dovesti do velikih troškova koje će platiti dve kompanije, ali i građani i firme kroz poskupljenje struje.

Zakon o OIE je bio važan za otvaranje klastera 4 (Zelena agenda i održiva povezanost) u procesu pristupanja Srbije EU, a prema rečima ministarke Mihajlović, njegovo stopiranje bi značilo i stopiranje investicija. Ona je poručila da su promene u energetskom sistemu neizbežne, uprkos otporu i opstrukcijama.

EMS je takve tvrdnje odbacio kao netačne, uz insistiranje na izmenama zakona u cilju pažljivog i kontrolisanog uvođenja obnovljivih izvora energije u proizvodni miks Srbije.

U svom pismu međunarodne organizacije su napomenule da Srbija nije jedina zemlja u kojoj postoji zabrinutost za stabilnost energetskog sistema, rezerve i raspoređivanje balansne odgovornosti, zbog čega su izrazile spremnost da pruže tehniču podršku kako bi se nastavilo sa sprovođenjem zakona.

“Mada povećanje obnovljivih izvora energije predstavlja izazov za njihovu uspešnu integraciju, oni mogu biti rešeni merama koje su uspešno primenjene u drugim zemljama, a troškovi balansiranja mogu se smanjiti boljim predviđanjem i regionalnom saradnjom. Novim pravnim okvirom za obnovljive izvore energije dugoročne administrativno određivane fid-in tarife se zamenjuju fleksibilnin režimom zasnovanim na tržištu, čime se obezbeđuje osnova za povećanje udela obnovljive energije po nižim, konkurentnim cenama”, navodi se u pismu.

Tri međunarodne organizacije podsećaju da su na izradi Zakona blisko sarađivale sa Vladom Srbije i kompanijama EMS i EPS, a da Zakon o OIE, koji je parlament usvojio, prati preporučene evropske i svetske standarde.

“Povećanje udela obnovljive energije proizvedene u zemlji učiniće elektroenergetski sistem Srbije održivijim, smanjiti zagađejnje i pomoći u borbi protiv klimatskih promena. Zakon o OIE postavlja zakonodavnu osnovu za povećanje obnovljive energije u Srbiji i stoga je ključan za postizanje zelene tranzicije energetskog sektora u zemlji”, navodi se u pismu i napominje kako je prirodno da u procesu izrade podzakonskih akata potrebnih za primenu novog zakona različite strane imaju različite interese koje treba pomiriti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор