Nemačkom se širi talas bankrota

Nemačkom se širi talas bankrota koji je posledica politike uvođenja sankcija Rusiji, upozorio je na Tviteru predsedavajući Odbora Bundestaga za energetiku Klaus Ernst i podsetio na prethodne izjave kancelara Olafa Šolca da sankcije ne treba više da pogode Evropu već Rusiju.

– Do sada smo uveli sedam paketa sankcija, a Gasprom ostvaruje rekordnu zaradu. U isto vreme, preti nam talas bankrota. Zato pregovarajte sa Rusijom otvorenog uma – poručio je Ernst, inače političar nemačke Levice, a prenosi Kamatica.

Stručnjaci predviđaju da će se, zbog rastućih cena gasa i električne energije, nemačka ekonomija sledeće godine kontrahovati. Minhenski Institut za ekonomska istraživanja „Ifo“ upozorava da energetska kriza unosi haos u nemačku ekonomiju i da bi u sledećoj godini mogla da dovede do pada bruto domaćeg proizvoda za 0,3 posto.

Još jedna političarka Levice Sara Vagenkneht takođe je kritikovala vladu jer je uspela da uđe u ekonomski rat sa Rusijom, najvećim nemačkim snabdevačem energije. Tokom obraćanja Bundestagu ona je rekla da su sankcije Moskvi fatalne za Nemačku, pozvavši na ukidanje sankcija i započinjanje razgovora sa Rusijom.

Prema najnovijoj prognozi Ifo-a, nemački bruto domaći proizvod (BDP) će 2023. pasti za 0,7 procenata. Inače, Institut je od letos oborio sopstvenu procenu za četiri procentna poena. Prema izveštaju objavljenom u četvrtak, nemačka privreda će ove godine još zabeležiti rast od 1,4 posto, ili za 0,7 posto slabije od prethodnog očekivanja, a u crne brojke će se vratiti 2024. godine, rastom BDP za 1,7 posto, piše agencija DPA.

Najjača evropska ekonomija proklizava pod teretom troškova za energente, a posebno težak teret vuku energetski intenzivna proizvodnja i sektori usmereni na domaću potrošnju. Institut procenjuje da će nemački račun za uvoz energije ove godine porasti za 123 milijarde eura, a dogodine za još 136 milijardi, a to znači inflaciju i manji profit energetski intenzivnih preduzeća.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор