Porše potpuno zaustavlja proizvodnju

Nemački Porsche je prva automobilska kompanija koja će potpuno zaustaviti proizvodnju svih svojih modela, primorana na takav korak dugotrajnom krizom na tržištu poluprovodnika, a sada i nestašicom delova, do koje je došlo zbog rata u Ukrajini.

Aktuelnom krizom nestašice delova posebno je pogođena Volkswagen grupacija, koja je već počela da obustavlja proizvodnju pojedinih delova, uključujući i neke modele automobila. Ni Porše nije pošteđen, pa će tokom ovog meseca početi postepeno da gasi proizvodnju automobila, što bi uskoro moglo da preraste u potpuni prekid rada.

Stručnjaci smatraju da je verovatno u pitanju samo privremeni prestanak proizvodnje, ali i to će samo još dodatno produbiti probleme sa snabdevanjem. S druge strane, nastavak eskalacije sukoba u Ukrajini mogao bi da znači i duži prekid proizvodnje, budući da se za sada ne nalazi rešenje za prevazilaženje problema snabdijevanja iz ratom zahvaćenih područja, prenosi B92.

Portparol Poršea je za magazin Motor1 potvrdio da je proizvodnja u fabrici u Lajpcigu stala 2. marta, a da mašine u Cufenhauzenu i dalje rade. On je rekao da će u narednim danima i nedeljama kompanija raditi kratkoročno uz stalnu procenu situacije.

Inače, ova vest dolazi samo nekoliko dana pošto je kompanija saopštila da obustavlja isporuke automobila u Rusiju, u kojoj ima 26 prodajnih centara i gde je prošle godine prodala 6.262 svojih automobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор