Nedostatak poluprovodnika smanjuje Audijevu proizvodnju

Zbog nestašice poluprovodnika na svetskom tržištu, nemački Audi će produžiće letnje praznike za oko 10.000 svojih zaposlenih u fabrikama u Inglostadtu i Neckarsulmu. Radiće se po skrećnom radnom vremenu, a biće proizvedeno nekoliko hiljada automobila manje nego što je planirano, javlja nemačka novinska agencija DPA.

U glavnoj fabrici u Inglostadtu svi transporteri neće raditi do 30. avgusta, dok će većina proizvodnje u fabrici Neckarsulm, koja zapošljava 4.000 radnika, takođe biti zaustavljena na nekoliko dana. Iz kompanije, kao meru opreza, najavljuju i honorarni rad u septembru, a istovremeno planiraju uvođenje dodatnih smena tokom nekoliko vikenda.

Iako su Audijeve knjige narudžbina popunjene, kompanija nije uspela da proizvede oko 50.000 automobila u prvoj polovini ove godine, isključivo zbog nedostatka komponenti. Audi će pokušati da nadoknadi izgubljenu proizvodnju nakon nabavke komponenti. Prema rečima portparola, u kompaniji sada mora da se planira iz nedelje u nedelju, a ranije su čak morali da otkazuju i planirane dodatne smene.

Finansijski direktor Audija Jürgen Rittersberger je u julu upozorio da bi zbog nedostatka poluprovodnika u avgustu i septembru moglo doći do dodatnih nedostaka u proizvodnji, kao i do uvođenja nepunog radnog vremena, a tamo gde je to moguće, čipovi bi se ugrađivali u vozila sa najmanjom emisijom CO2, podseća nemačka novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор