Beograđane će prevoziti sto novih autobusa na gas

Grad Beograd je završio sa javnom nabavkom 100 novih zglobnih autobusa na komprimovani prirodni gas. Vrednost jednog autobusa iznosi 342.339,99 eura, dok je ukupna vrednost ugovora 34.233.999 eura, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Inače, cena jednog autobusa iznosi 279.500 eura, lizing naknada je 38.239,33 eura, dok cena kompletnog servisiranja i održavanja u periodu od tri godine iznosi 24.600 eura. Od ukupne vrednosti celog ugovora JKP GSP „Beograd” će ostvariti povrat od 10 posto po osnovu „zelene linije” finansijskog lizinga, prenosi B92.

– GSP Beograd se opredelio za način finansiranja putem finansijskog lizinga, sagledavajući ekološke pogodnosti vezane za projekat tzv. zelene linije, na osnovu koje, posle puštanja u saobraćaj ovih autobusa i isključenja starih dizel autobusa, ostvarujemo pravo na povraćaj dela investicije u visini od 10 posto ili tri miliona eura. Taj novac preduzeće ima nameru da iskoristi za kupovinu novih električnih autobusa kojih sada imamo 15 – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je objasnio da su autobusi sa pogonom na prirodni komprimovani gas skuplji od dizel autobusa, a da su kupljeni u skladu sa merama Grada Beograda za smanjenje aerozagađenja, koje nalažu da Grad i gradska preduzeća više ne kupuju vozila sa pogonom na fosilna goriva, već samo elektro i hibridna vozila, kao i ona na komprimovani prirodni gas ili vodonik.

– Odluka da kupimo ovu vrstu vozila zasnovana je i na Planu kvaliteta vazduha na teritoriji grada Beograda i njome se ostvaruju znatni efekti u zaštiti životne sredine. Prema planu, u narednih pet godina ćemo nabaviti još 500 ekoloških autobusa, tako da u voznom parku glavnog gradskog prevoznika 2030. godine, kada proradi druga linija metroa, više neće biti vozila sa pogonom na fosilna goriva – istakao je Vesić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор