Mašinovođe DB-a danas započinju novi štrajk

Mašinovođe Nemačke železnice (Dojče Ban) danas će u 17 sati stupiti u novi štrajk koji će trajati do 2.00 ujutru u sredu, javlja agencija Tanjug.

Štrajk će započeti mašinovođe u transportnom saobraćaju, a u ponedeljak u 2.00 rad će obustavili i mašinovođe putničkih vozova, najavio je šef sindikata mašinovođa (GDL) Klaus Veselski.

– Ponovo smo imali obzira da je pred nama vikend kada mnogo ljudi putuje – napomenuo je Veselski i najavio da to ubuduće više neće biti moguće.

Mašinovođe DB-a su protekle nedelje već obustavljale rad na neko vreme, a Veselski je tada najavio da će, ukoliko im poslodavac ne bude dao bolju ponudu, ponovo započeti štrajk koji će trajati sve dok koncern ne bude uvažio njihove zahteve.

Dojče Ban je sindikatu GDL ponudio povećanje plata u dve faze, prvo za 1,5 posto počev od 1. januara 2022. a zatim za još 1,7 posto od 1. marta 2023. godine. Sindikatu ove ponuda nije odgovarala, te su insistirali na skorijem podizanju plata, a tražili su i „korona bonus“ od 600 eura.

Iz uprave Dojče Bana juče su najavili da za sada neće davati novu ponudu sindikatu, ali su istakli da su spremni da se sa predstavnicima radnika sastanu za pregovaračkim stolom kako bi postigli dogovor.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор