BMW prekida proizvodnju zbog rata u Ukrajini

Nemački BMW će sledeće sedmice privremeno obustaviti proizvodnju vozila u nekoliko svojih glavnih fabrika, s obzirom na to da zbog rata nije u mogućnosti da nabavi potrebne komponente od svojih dobavljača iz Ukrajine.

Fabrike BMW-a u Nemačkoj, koje su stacionirane u Minhenu i Dingolfingu, kao i pogon u Austriji i fabrika Minija u Oksfordu u Engleskoj, zaustaviće svoje proizvodne trake, dok su preostale fabrike u Lajpcigu i Regensburgu prinuđene da proizvodnju prilagode novonastalim okolnostima, izvestio je portparol kompanije za Frankfurter algemajne cajtung.

Iako se sve ove fabrike nalaze daleko od Ukrajine, nemački proizvođač motornih vozila se u globalu pre svega oslanja na ukrajinske fabrike koje proizvode delove. Naime, električne kablove za BMW proizvodi takođe nemačka kompanija Leoni, čija se dva pogona nalaze u zapadnoj Ukrajini.

Leoni je najavio da će povećati proizvodne kapacitete na drugim mestima kako bi minimizirao probleme sa proizvodnjom, ali razume da BMW razgovara i sa drugim dobavljačima kako bi obezbedio alternativne izvore delova.

Inače, BMW nije jedini nemački proizvođač vozila koji je zbog ukrajinskog rata primoran da zaustavi proizvodnju u svojoj matičnoj zemlji, budući da je i Volkswagen već ove sedmice zaustavio proizvodne trake u fabrici u Cvickau, dok je pogon u Drezdenu bio zatvoren od srede do petka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор