VW u sve većem problemu zbog nestašice delova

Nemački automobilski gigant Volkswagen je primoran da uspori proizvodnju zbog velike nestašice poluprovodničkih komponenti za elektroniku automobila, do koje je došlo usled poremećaja tokom pandemije korona virusa.

U saopštenju proizvođača iz Volfsburga se navodi da su fabrike poluprovodnika preusmerile proizvodnju na potrošačku elektroniku, zbog čega na tržištu nema dovoljno komponenti za automobilsku industriju koja pokušava da se oporavi od aktuelne ekonomske krize. Direktor za nabavke u Folksvagenu Murat Aksel je izjavio da kompanija radi sve što je u njenoj moći da smanji zaostatak proizvodnje i osigura da se što brže nastave normalne isporuke kupcima.

Nestašica elektronskih komponenti potrebnih za sklapanje automobila najviše će uticati na Folksvagenovu proizvodnju u kineskim, severnoameričkim i evropskim pogonima u prvom kvartalu sledeće godine, a to se odnosi na sve modele zasnovane na modularnoj platformi, odnosno na Folksvagenova komercijalna vozila i automobile, kao i na Škodine i SEAT-ove automobile, a u ograničenoj meri i na Audijeve, prenosi agencija Beta.

Tokom prvog talasa virusne pandemije u aprilu, prodaja automobila u svetu je naglo opala, ali se kasnije privremeno oporavila. U septembru se prodaja vratila na rast od 3,1% u odnosu na septembar 2019, ali je ponovo opala nakon pooštravanja zdravstvenih bezbednosnih mera. Za 11 meseci ove godine prodaja u Evropi je bila niža za 25,5% u odnosu na isti period prošle godine, dok je novembarska prodaja u svetu iznosila svega 12% prodaje iz istog meseca prošle godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор