Domaće meso dobija oznaku “Poreklom iz Srbije”

Domaće meso i mesni proizvodi koji se kupcima nude u u prodajnim objektima, biće od 1. aprila obeleženi posebnom grafičkom oznakom “Poreklom iz Srbije”, javlja sgencija Tanjug.

U Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objašnjavaju da je obeležavanje domaćih proizvoda od mesa uvedeno novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, čija primena počinje od 1. aprila.

Da bi neka mesna prerađevina bila označena oznakom “Poreklom iz Srbije”, uslov je da više od polovine njene glavne sirovine bude poreklom iz Srbije. Ova oznaka će stajati na vidljivom mestu u trgovini, neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa, ili uz cenu, i trebalo bi da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

Ministarstvo poljoprivrede se na ovu meru odlučilo kako bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika. Zahvaljujući ovoj inicijativi kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju, poručuju iz Ministarstva.

Pored toga, na ovaj način će se potrošačima ukazati gde mogu da kupuju domaće meso i proizvode i promovisati kvalitet domaćih proizvoda. U Ministarstvu očekuju da će dugoročno ova mera pozitivno delovati na domaću proizvodnju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор