Poplavljeni južni delovi Nemačke, izlio se Dunav

Nakon što su pogodile južne delove zemlje, velike poplave u Nemačkoj nastavljaju da se šire, dok vodostaj Dunava nastavlja da raste prema Austriji i Mađarskoj, zbog čega je sav rečni saobraćaj u oblasti Donje Austrije zaustavljen.

Dunav se izlio u Lincu, trećem po veličini gradu u Austriji, u Mađarskoj su prognostičari upozorili na značajne padavine u naredna tri dana, a prisutna je i zabrinutost da će se rast vodostaja najveće evropske reke proširiti i na plavnu ravnicu u Slovačkoj, prenosi BBC.

Što se Nemačke tiče, transport tereta i dalje je zaustavljen na Rajni u nekim južnim oblastima, iako vlasti Baden-Virtemberga, pokrajine na jugozapadu zemlje, poručuju da će nivo vode pasti u narednim danima.

Do sada je potvrđeno da je pet osoba poginulo tokom jake kiše koja je dovela do izlivanja reka u Bavarskoj i Baden-Virtembergu. Jedna od žrtava bila je žena kojoj je zapadno od Minhena bio potopljen automobil, a mediji su potvrdili da je u Bavarskoj nestao i jedan vatrogasac.

Međutim, iako je nemačka meteorološka služba DVD proglasila kraj obilnih kiša u južnim delovima zemlje, nivo vode u istorijskom gradu Pasau, u kom se spajaju tri reke, trenutno je veći za skoro 10 metara, što je najveći vodostaj za proteklih 10-ak godina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор