U Nemačkoj počela prodaja “zelenog dizela” HVO 100

Nakon što ga je vlada odobrila 29. maja, u Nemačkoj je počela prodaja novog dizel goriva HVO 100, hidratizovanog biljnog ulja koje zadovoljava evropski standard kvaliteta za parafinski dizel EN 15940.

U poređenju sa običnim dizelom, biodizel HVO 100 smanjuje negativan uticaj na klimu do čak 90 procenata, zbog čega se za njega ne plaća porez na hgljen-dioksid (CO2), prenosi Energetskiportal.

„HVO možete koristiti u dizel motorima bez potrebe da bilo šta modifikujete. HVO 100 dolazi u različitim mešavinama u kojima se odnos dizela i HVO može razlikovati. Broj 100 znači da je to čist oblik HVO, dok pojedini dobavljači prodaju i HVO 20, koji je mešavina 80 posto dizela i 20 posto HVO-a“, pišu nemački mediji.

Novi ekološki dizel ispunjava standarde Međunarodnog sertifikata o održivosti i ugljeniku (ISCC), koji obezbeđuje ispunjenost određenih zahteva kvaliteta i proizvodnje na održiv i odgovoran način.

Na pumpama razlika u ceni HVO100 i klasičnog dizela trenutno iznosi između 15 i 20 centi. Sa alternativnim gorivima, poput dizela HVO100, automobili i kamioni bi već sada mogli biti klimatski prihvatljiviji, zbog čega je HVO 100 nazvan i „zeleni dizel“.

Prema pisanju medija, cilj kampanje pod nazivom „HVO100 ide u Nemačku“ je usmeren na podizanje svesti potrošača i prihvatanje novog goriva. Očekuje se da će, uz kontinuiranu podršku političara, rastuću mrežu benzinskih pumpi i povećanje ekološke svesti među potrošačima, novo biogorivo dati značajan doprinos održivosti nemačkog transportnog sektora.

inače, pumpe za ovo gorivo već postoje u nizu evropskih zemalja, između ostalih u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор