Nemačka železnica prelazi sa dizela na biogorivo

Iz Nemačke železnice (Dojče ban) najavljuju da će za najdalje dve i po godine prebaciti svoje lokomotive na međugradskim linijama sa dizela na biogorivo.

– Preostalih dva posto linija koje pokrivaju lokomotive na dizel prelaze na biogorivo do 2025. Time dajemo još jedan doprinos zaštiti klime – saopštila je Štefani Berk, direktorka marketinga Dojče bana.

Dizel lokomotive su do danas ostale samo na linijama Erfurt-Gera i Imenštat-Oberstdorf, dok se na svim ostalim međugradskim linijama već koristi isključivo zelena energija. Iz kompanije poručuju da su prelaskom na biogorivo smanjili emisiju ugljen dioksida za 7.500 tona godišnje, s obzirom na to da se biogorivo dobija isključivo od biološkog otpada.

Od prošle sedmice na biogorivo su prešli i vozovi na liniji Nibil-Vesterland, na ostrvu Zilt. Prema rečima sekretara za saobraćaj pokrajine Šlezvig-Holštajn, Tobijasa fon der Hajdea, nova linija pre svega daje vredan doprinos ekološki prihvatljivom turizmu u Nacionalnom parku Vadensko more,

– Sledeći važan korak biće potpuna elektrifikacija takozvane Maršban rute prema Ziltu što je jedini način da dugoročno putujemo bez emisije štetnih gasova i, povrh toga, značajno skratimo vreme putovanja – dodao je fon der Hajde.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор