Severni tok 1 ipak proradio nakon remonta

Nakon desetodnevnog zastoja zbog redovnog godišnjeg remonta, juče je ponovo pušten u rad najveći gasovod između Rusije i Nemačke – Severni tok 1, saopštio je operater ovog postrojenja, ublaživši tako zabrinutost da će se period održavanja produžiti, javlja agencija Rojters.

Naime, u Evropi je vladala velika nervoza da li će gasovod Severni tok 1 biti ponovo stavljen u funkciju posle završetka redovnog godišnjeg održavanja, a vlade evropskih zemalja već su bile u pripravnosti za dalja moguća smanjenja isporuka.

Narudžbine za isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 juče su iznosile 29.284.591 KWvh/h tokom vremenskog perioda između 6:00-7:00 časova po centralno evropskom vremenu. Prema podacima operatera gasovoda, kompanije Gaskejd, povećan je protok gasa preko gasovoda Severni tok 1 do priključnih tačaka OPAL i NEL.

Inače, turbina za gasovod Severni tok 1, koja je sa remonta u Kanadi stigla u Nemačku, trenutno je ostala u toj zemlji jer Rusija još uvek nije dozvolila njen povratak nazad, javlja britanska agencija.

Severni tok 1 još od sredine juna radi sa 40 posto kapaciteta u odnosu na maksimum, zbog odlaganja Kanade da vrati turbinu koju je nemački Simens poslao na servisiranje u Montreal, a kao razlog Kanada je navela sankcije uvedene Rusiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор