Severni tok 2 čeka još samo odobrenje Nemačke

Najkontroverzniji evropski energetski projekat, gasovod Severni tok 2, koji se proteže po dnu Baltičkog mora od Rusije do Nemačke, u potpunosti je izgrađen i za njegovo puštanje u rad sada se čeka još samo na odobrenje nemačkog energetskog regulatora.

Novo postrojenje ruskog gasnog giganta Gasproma, dužine 1.200 km, spremno je da dopremi ruski gas u Evropu, iako je konstantno nailazio na otpor Sjedinjenih Država i Ukrajine, ali i drugih evropskih država, navodi agencija Rojters.

Nemački regulator je prošle nedelje zatražio od operatera gasovoda, švajcarske kompanije „Severni tok 2 AG“, da garantuje da neće kršiti pravila tržišne konkurencije, što nagoveštava da bi moglo da prođe i nekoliko meseci do njegovog puštanja u rad, ocenjuje britanska agencija.

Takođe, nemačka Federalna agencija za mreže, koja reguliše sektore električne energije, gasa, telekomunikacija, pošte i železnice u zemlji, do početka januara treba da donese preporuku za izdavanje sertifikat za gasovod.

Iako su svi tehnički zahtevi ispunjeni, glavna dilema je da li će Gasprom ispoštovati evropska pravila o diverzifikaciji delatnosti, kojima se zahteva razdvajanje vlasnika gasovoda od dobavljača gasa, sa ciljem da se osigura fer konkurencija, navodi Rojters.

Međutim, operator gasovoda tvrdi da su evropski propisi usmereni na podrivanje, a prošle nedelje je ostvario delimičnu pobedu kada je jedan savetnik najvišeg suda Evropske unije poručio da bi Gasprom mogao čak i da ospori pravila EU, budući da je od svog otvaranja 2011. godine gasovod „Severni tok 1“ izuzet od pravila razdvajanja, pošto je tretiran kao interkonektor, a ne kao direktni dobavljač.

Inače, nakon što tročlana nezavisna nemačka Federalna agencija da preporuku za odobrenje, ona se upućuje Evropskoj komisiji koja ima još dva meseca da na nju odgovori. Ako se oba tela saglase da gasovod ispunjava sve regulatorne zahteve, sertifikat se može izdati relativno brzo, ali ako nisu, procedura bi mogla dodatno da se oduži do proleća 2022.

Britanska agencija ističe da nemačka agencija za mreže ne može da blokira gasovod i da ne bi mogla da spreči Gasprom da počne odmah da upumpava gas, budući da je najteža mera koju bi mogla da donese jednokratna kazna od 1 milion eura za operatera ukoliko počne sa radom bez dozvole. Kao regulator, agencija bi mogla da pokrene istragu, ali bi sudski proces bio dugotrajan i ne bi sprečio protok gasa.

Gasprom je u avgustu saopštio da će, ako isporuke Severnim tokom 2 krenu u oktobru, već ove godine isporučiti Evropi 5,6 milijardi kubnih metara gasa, što je oko jedne desetine njegovog ukupnog godišnjeg kapaciteta, podseća Rojters.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор