Nemačka kupuje 15 kuća povratnicima u Srbiju

Vlada Nemačke će sa 193.000 eura finansirati kupovinu seoskih kuća sa okućnicom za 15 porodica povratnika u Srbiju, a u okviru projekta “Reintegracija povratnika po Sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja”.

Ugovor o bespovratnim sredstvima potpisali su zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović i vođa Globalnog programa nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ u Srbiji Marija Bogdanović, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Inače, ovim projektom je predviđena kupovina 15 seoskih kuća sa okućnicom i dodela paketa malog granta za njihovu adaptaciju ili opremanje. Ukupna vrednost projekta iznosi 204.109 eura, od čega je za otkup kuća zajedno sa malim grantom namenjeno 193.500 eura.

– Rešavanje stambenog pitanja najugroženijih povratnika rezultiraće boljom budućnošću i boljim uslovima života povratnika. Ova podrška obezbeđuje održivo i trajno stanovanje, što direktno vodi ka boljoj socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji povratnika. Porodicama će biti pružena i sva ostala neophodna podrška u ostvarivanju drugih prava i usluga iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, upisa u obrazovne ustanove i upućivanja na mere podrške drugih organizacija koje nude programe socio-ekonomskog osnaživanja – objasnila je Marija Bogdanović.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave izabranim putem Javnog poziva koji će Komesarijat za izbeglice i migracije objaviti u narednom periodu. Predviđeno je da projekat bude realizovan do 31. jula sledeće godine, a u pitanju je najveća bespovratnu pomoć za povratnike po Sporazumu o readmisiji u ovoj godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор