U Pančevu se gradi još 8 vetroparkova

U Pančevu se trenutno gradi 8 vetroparkova ukupne instalisane snage veće od 1.345 MW, zbog čega je preduzeće Elektromreža Srbije (EMS) planiralo postavljanje novog dvosistemskog dalekovoda od 400 kV koji će u značajnoj meri rešiti problem njihovog priključenja na sistem.

Naime, krajem prošle godine, Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektromreža Srbije (EMS) poslale su dopis Ministarstvu rudarstva i energetike u kom su navele da će priključivanje velikog broja solarnih elektrana i vetroparkova na elektroenergetski sistem ugroziti njegovu stabilnost.

U EMS-u kažu da je u poslednjih sedam godina na području južnog Banata uloženo oko 30 miliona eura u dva nova dalekovoda. Jedan dalekovod snage 400 kV povezao je Pančevo sa rumunskom granicom, dok je drugi, jačine 110 kV, povezao Belu Crkvu i Veliko Gradište.

– Ove investicije su omogućile izdavanje uslova za priključenje vetroelektrana na području južnog Banata, gde je do sada izdato tehničkih uslova za oko 2.400 MW, pri čemu su za oko 1.400 MW izdati uslovi priključenja upravo na novoizgrađeni dalekovod do rumunske granice – kažu u EMS-u, a prenosi eKapija.

Zbog velikog interesovanja investitora vetroparkova za južni Banat, EMS je sada u investicioni plan uvrstio i postavljanje još jednog dvosistemskog dalekovoda od 400 kV koji će ići od Čibuka do Beograda, a koji je deo projekta Beogrid 2025. Dinamika izgradnje priključaka i priključenja novih postrojenja na prenosni sistem biće usklađena sa dinamikom izgradnje, dok će balansna odgovornost novih vetroparkova biti uređena u skladu sa zakonima, podzakonskim aktima i Pravilima o radu tržišta.

– Regulatorni okvir je podložan promenama u skladu sa razvojem i najboljom praksom u ovoj grani industrije, kao i obavezama Republike Srbije na usklađivanju zakonskog okvira u oblasti energetike sa uredbama Evropske unije, koje je Evropska komisija donela u okviru Clean Energy Package, a koju je transponovala ili će transponovati Energetska zajednica – objašnjavaju u EMS-u.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор