Na teritoriji Pančeva se gradi 8 vetroparkova

Na teritoriji grada Pančeva trenutno se gradi 8 vetroparkova ukupne instalisane snage veće od 1.345 MW. Nove vetrenjače dobiće Dolovo i Banatsko Novo Selo, a jedan od investitora – “Vetroelektrana Banat”, gradi čak tri takva postrojenja.

Pančevački vetroparkovi trenutno su u različitim fazama razvoja, s obzirom na to da je za neke gotova planska dokumentacija, neki su u fazi izrade nacrta plana, dok je za neke podignuta Odluka o izradi plana, navode u Gradskoj upravi, a prenosi eKapija.

Inače, proces donošenja Plana detaljne regulacije traje između 6 i 9 meseci, u zavisnosti od procedure koja se razlikuje ukoliko je u pitanju novi plan ili izmena plana, kao i u zavisnosti od dinamike dostavljanja neophodne dokumentacije.

– Koristi grada Pančeva od izgradnje vetroparkova biće dobijanje energije iz obnovljivih izvora. Kada je reč o donacijama i sponzorstvima, investitori vetroparkova su sa gradom dogovarali i sklapali ugovore o izgradnji nekategorisanih puteva, svako u okviru svojih obuhvata vetropolja – kažu u Gradskoj upravi.

Kako je nedavno ponovila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, cilj Srbije je dostizanje 40 posto udela struje iz obnovljivih izvora (OIE) u ukupnoj proizvodnji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор