U Davosu počeo Svetski ekonomski forum

Danas počinje Svetski ekonomski forum u švajcarskom alpskom gradiću Davosu, nakon dvogodišnje pauze zbog virusne pandemije koja je sprečila okupljanje svetskih političkih i ekonomskih lidera, stručnjaka i aktivista.

U fokusu ovogodišnjeg skupa su moguća rešenja za goruća svetska pitanja poput rastućih cena hrane i goriva, rata u Ukrajini, klimatskih promena, suše i nestašice hrane u Africi, sve veće nejednakosti između bogatih i siromašnih, autokratskih režima i pandemije…

Ključna tema biće rat u Ukrajini zbog čega će se učesnicima skupa prvog dana obratiti putem video-veze iz Kijeva predsednik Volodimir Zelenski, dok će na samitu prisustvovati ministar spoljnih poslova Ukrajine i delegacija najviših ukrajinskih zvaničnika. Zbog ruske agresije na Ukrajinu, ruski poslovni i politički lideri ove godine nisu pozvani u Davos.

Dolazak na samit najavili su i nemački kancelar Olaf Šolc, američki izaslanik za klimu Džon Keri, generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je najavio predsednik foruma Borge Brende, veliki broj izvršnih direktora i drugih poslovnih lidera razmotriće kako da privatni sektor podrži Ukrajinu „u situaciji u kojoj Rusija krši međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo i ne poštuje Povelju Ujedinjenih nacija.

Ipak, ne veruju svi da je Davos mesto gde se mogu naći rešenja, budući da je tradicionalno i ove godine u petak već došlo do sukoba nekoliko desetina antikapitalističkih demonstranata sa policijom u Cirihu, najvećem švajcarskom gradu, kao dokaz konstantnog neslaganja sa ekonomskim elitama koje ove grupe optužuju da stavljaju profit iznad opstanka ljudi. Policija je upotrebila gumene metke i biber sprej kako bi rasterala masu sa nedozvoljenog skupa.

Prvog dana sastanka pažnju će privući Ukrajina, dok će klimatska i ekološka pitanja bito stalna tema, s obzirom na to da se forum u Davosu, kao međunarodna nevladina lobistička organizacija, bavi budućim svetskim izazovima koliko i sadašnjim.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор