EPS gradi prvu vetrolektranu u Kostolcu

U Kostolcu je počela izgradnja prve vetroelektrane “JP Elektroprivrede Srbije” (EPS), za koji će kompanija “Simens Gamesa RE” nabaviti i instalirati vetrogeneratore jačine 73 megavata, saopšteno je iz EPS-a.

– Nadam se da ćemo vetropark u Kostolcu pustiti u rad najkasnije za 26 meseci. EPS će sa partnerima uraditi sve da se taj rok skrati koliko god je moguće, ali ne na štetu kvaliteta radova. EPS je stabilan i kao i do sada će nastaviti da bude okosnica razvoja ekonomije i industrije Srbije – poručio je Miroslav Tomašević, v. d. direktora JP EPS, a prenosi b92.

Prva EPS-ova vetroelektrana imaće 20 generatora ukupne snage 73 megavata, a prostiraće se na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta “TE-KO Kostolac”. Na lokaciji Drmno je predviđeno da bude sedam vetrenjača, na lokaciji Petka tri, na lokaciji Ćirikovac četiri, a na lokaciji Klenovnik šest. Postrojenje će proizvoditi oko 115 miliona kilovat-časova električne energije godišnje, što je dovolјno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava. Ukupna vrednost projekta je oko 114 miliona eura, od čega se 80 miliona finansira iz kredita Nemačke razvojne banke KfW.

– Veoma ozbilјno smo shvatili zadatak i u ekipu smo uklјučili stručnjake koji su već radili na projektima slične kompleksnosti. Ozbilјno smo shvatili pitanje rokova i krećemo sa realizacijom – rekao je Stjepan Čerkez, predsednik uprave kompanije “Simens Gamesa RE”.

Stručni nadzor nad projektom poveren je konzorcijumu na čelu sa kompanijom “New Energy Solutions” koja je, prema rečima direktor Miloša Colića, do sada uspešno realizovala izgradnju 80 posto od ukupno 400 megavata vetroparkova u našoj zemlji. Kontrolu kvaliteta radova sprovodiće kompanija SGS, kao i veliki broj različitih stručnjaka koji su takođe uklјučeni u realizaciju projekta.

Projekat vetropark Kostolac realizuje se u skladu sa strateškim cilјevima u oblasti obnovlјivih izvora energije, koji su utvrđeni Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, a koji se pre svega odnose na povećanje udela energije iz obnovlјivih izvora u bruto potrošnji. Ovaj projekat je Vlada Srbije proglasila projektom od nacionalnog značaja.

“Zelena” energija i električna energija iz obnovlјivih izvora čine oko 30 procenata ukupne proizvodnje EPS-a. Prosečno, EPS-ove hidroelektrane, ukupne snage 3.015 MW, proizvedu oko 10,6 milijardi kilovat-časova “zelene” energije godišnje. U sastavu ovog javnog preduzeća je 15 hidroelektrana sa 49 hidroagregata, reverzibilna hidroelektrana sa 2 agregata i pumpno postrojenje sa 2 pumpe i 16 malih hidroelektrana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор