Nemačka i švajcarska podrška upravljanju migracijama u Srbiji

Direktorka GIZ-ove kancelarije u Srbiji Danijela Funke i direktor Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC) u Srbiji Rihard Koli potpisali su juče partnerski sporazum o intenzivnijoj podršci upravljanju migracijama u Srbiji.

Prepoznajući potrebu da se poboljša koordinacija na nivou zemlje u oblasti migracija, odnosno u ublažavanju njenih negativnih efekata i iskorišćenju pozitivnih efekata migracija, sa naglaskom na lokalni razvoj, podrška će biti intenzivirana kroz postojeće globalne programe Nemačke razvojne saradnje, Migracije za razvoj (PME), Migracije i dijaspora (PMD), kao i kroz Švajcarsko-srpsko migraciono partnerstvo i SDC program Making Migration Work for Sustainable Development/ Global Program Migration and Forced Displacement, prenosi eKapija.

– Švajcarska i Nemačka žele još jednom da istaknu koliko je značajna koordinacija i saradnja u oblasti migracija i razvoja. Nemački i švajcarski projekti su došli do zajedničkog razumevanja problema, ali vidimo da ima prostora da to i unapredimo, posebno u oblastima nacionalnih i lokalnih migracionih politika, zapošljavanja povratnika i migranata, uključivanja dijaspore u razvoj zemlje ali i izgradnje kapaciteta institucija sistema da se bave temom migracija. Ideja je da zajednički podržimo naše partnere u Srbiji, kako bismo što bolje iskoristili raspoložive resurse i uspeli u zagovaranju migracija kao razvojnom potencijalu – poručio je direktor Švajcarske kancelarije za saradnju Rihard Koli.

Prema rečima direktorke GIZ Srbija, dve institucije su udružile snage kako bi efektivnije i u što većem obimu pružale usluge na lokalu i otvorile više mogućnosti za zapošljavanje i ekonomski prosperitet lokalnog stanovništva i povratnika.

– Ovaj kooperativni model otvara put ka objedinjavanju aktivnosti relevantih međunarodnih organizacija i donatora, institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva, zarad usmeravanja zajedničke podrške i ostvarivanja održive reintegracije stanovništva. Očekujemo umrežavanje i usmeravanje svih aktivnosti kroz Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru – DIMAK, koji će od aprila ove godine otvoriti svoja savetovališta u prostorijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u sedam gradova širom Srbije – najavila je Danijela Funke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор