Nemačka dozvolila prodaju dizela od jestivog ulja

Vozači u Nemačkoj će ubuduće moći da kupe dizel gorivo 100 posto napravljeno od korišćenog jestivog ulja, poput onog iz fiteze, s obzirom na to da će tamošnje benzinske pumpe moći da prodaju i takozvana goriva bez mineralnih ulja.

Staro jestivo ulje se već odavno dodaje u dizel gorivo, ali je novina da su takozvana parafinska dizel goriva sada takođe odobrena kao čista goriva, saopštilo je nemačko Ministarstvo životne sredine, nakon odluke vlade te zemlje, a prenosi b92.

Ovakav dizel se proizvodi, na primer, od otpadnih materija i biljnih ulja ili na bazi prirodnog gasa. Takvo gorivo se moglo dodavati konvencionalnom dizelu, a po izmenjenoj uredbi sada se može prodavati i u stopostotnoj koncentraciji.

Prema novoj uredbi, da bi se sprečila šteta na vozilima usled nepravilnog točenja goriva, operateri benzinskih pumpi se obavezuju da daju jednoobrazne informacije potrošačima. Takođe, istovremeno treba prekinuti promociju parafinskih dizel goriva iz fosilnih izvora, kako bi se izbegli podsticaji koji štete klimi, saopštilo je Ministarstvo.

Što se tiče dizela od jestivog ulja, zakonski okvir u Nemačkoj sada postoji, međutim ostaje pitanje potrebnih količina, budući da ovim gorivom nije moguće pokriti čitavo tržište.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор